Ημέρα των Προσφύγων, 20/6/2006

Ημέρα των Προσφύγων, 20/6/


Δελτίο Τύπου
Ημέρα των Προσφύγων
20/6/


Το Ίδρυμά μας με την ευκαιρία της Ημέρας των Προσφύγων (20/6/) συμμετέσχε ως μέλος της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων, του Γραφείου του ‘Υπατου Αρμοστή των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑΠ), στην εκδήλωση που έγινε χθες στο Κέντρο του Μείζονος Ελληνισμού, οδός Πειραιώς 254), με πρωτοβουλία του Γραφείου του ΥΑΠ Αθηνών.

Εισαγωγικό χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του ΙΜΔΑ, το οποίον υπήρξε μαζί με το Γραφείο του ΥΑΠ αρχικός συνεργάτης του στην προ 11ετίας ίδρυσή του καθιερωθέντος, πλέον, θεσμού ετήσιας βράβευσης των καλύτερων κειμένων και έργων τέχνης μαθητών ελληνικών σχολείων πάνω σε θέμα (κάθε χρόνο διαφορετικό) που αφορά τους πρόσφυγες.

Εφέτος, κατά τις πληροφορίες του Γραφείου του ΥΑΠ, συμμετείχαν περίπου 200.000 μαθητές διαφόρων σχολείων από όλη την Ελλάδα και τα βραβευθέντα έργα ήταν αξιόλογου επιπέδου. Τις διορθώσεις πραγματοποίησαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Η Πρόεδρος του ΙΜΔΑ τόνισε 4 κύρια σημεία:
1. Τη σημασία ευαισθητοποίησης των παιδιών από τρυφερή ηλικία για τη χωρίς διακρίσεις και με πνεύμα αλληλεγγύης αντιμετώπιση του ¶λλου και ειδικότερα των προσφύγων, πράγμα που αποτελεί στάση ζωής και διαμορφώνεται από την παιδική ηλικία.

2. Το γεγονός ότι τους πρόσφυγες τους δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι με την πολιτική μας (πολέμους, δικτατορικά καθεστώτα κλ.). Έφερε ως παράδειγμα τα νέα εκατομμύρια των προσφύγων που γέννησαν οι δήθεν "αντιτρομοκρατικοί προληπτικοί" πόλεμοι του Αφγανιστάν και του Ιράκ και κατέστησε προσεκτικούς όλους μας για τα πρόσθετα εκατομμύρια προσφύγων – πέραν των θανάτων και καταστροφών, φυσικά – που θα δημιουργούσε και τυχόν πόλεμο και στο Ιράν.

3. Δέχθηκε τη θετική σημασία της επιστροφής και επανεγκατάστασης των προσφύγων στην πατρίδα τους. Υπογράμμισε όμως μερικούς σχετικούς κινδύνους, όπως η δήθεν αποκατάσταση της ειρήνης, που ωστόσο περικλείει πολλές πολεμικές πράξεις, όπως π.χ. στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά και τους βραδυφλεγείς κινδύνους που σε μερικά γεωγραφικά σημεία κατέλειπε ο πόλεμος, όπως τα πολλά βομβαρδισμένα σημεία του Κοσσόβου, όπου το απεμπλουτισμένο ουράνιο του χρησιμοποιηθέντος από τους επιτιθέντες οπλισμού, θα εκπέμπει καταστροφική της υγείας ραδιενέργεια επί 4 ½ δισεκατομμύρια χρόνια!! Προσοχή λοιπόν, που επανεγκαθίστανται οι ατυχείς Κοσσοβάροι!

4. Σημείωσε τα κενά που αφήνει ο Κανονισμός "Δουβλίνο ΙΙ" για την ουσιαστική προστασία των προσφύγων και ιδίως για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής χώρας που υποχρεώνεται να εξετάσει την αίτησή τους για ¶συλο. Πληροφόρησε τους μετέχοντες εκπροσώπους της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων, ότι ο ΥΑΠ υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια Έκθεση για τις αναγκαίες βελτιώσεις του Κανονισμού αυτού. Η Πρόεδρός μας ζήτησε να υιοθετηθεί η πρότασή μας για έγκριση της Έκθεσης του ΥΑΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι παριστάμενοι δέχθηκαν ομοθύμως με έντονα χειροκροτήματα την πρόταση της ομιλήτριας Προέδρου του ΙΜΔΑ.

Αθήνα, 20/6/