Χαιρετισμός Επιτροπής ΙΜΔΑ κατά των Πυρηνικών Κινδύνων με αφορμή την επίσκεψη του ¨Πλοίου της Ειρήνης¨ στην Ελλάδα

Perivallon 2018 2Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα του «Πλοίου Ειρήνης», η Επιτροπή κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) επιθυμεί να υπενθυμίσει τη διακηρυγμένη αντίθεσή της στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είτε για ειρηνικούς είτε για πολεμικούς σκοπούς.

 

Στο μέτωπο των πυρηνικών εξοπλισμών η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Εμφανίζεται μία νέα κλιμάκωση και ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με νέα, πιο καταστροφικά όπλα και μεθόδους.

 

Η αναδυόμενη πυρηνική δύναμη της Βόρειας Κορέας δεν άφησε, μέχρι πρότινος,  περιθώρια εφησυχασμού. Ευτυχώς, πολύ πιθανόν λόγω ενός πρόσφατου ατυχήματος, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της Βόρειας Κορέας, ενδεχομένως, να καταστράφηκαν ανεπανόρθωτα. Αυτό θα ώθησε την ηγεσία στην απόφαση και στην ανακοίνωση ότι σταματά το πρόγραμμα του πυρηνικού εξοπλισμού και τάσσεται υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης χερσονήσου Κορέας.

 Perivallon 2018 1

Στην Μέση Ανατολή, η ανησυχία επανέρχεται. Η νέα διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς και η απόφαση του Προέδρου Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δημιουργεί νέες ανησυχητικές καταστάσεις. Στη διαμάχη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση τι ρόλο θα παίξει;

 

Οι επέτειοι παγκοσμίων καταστροφών και πολέμων, έρχονται και παρέρχονται, ξεχνιούνται και επαναλαμβάνονται. Αυτό, όμως, που παραμένει είναι η ανθρώπινη οδύνη και η οικολογική καταστροφή...

 

Απόστολος Δ. Παναγιώτου

Πρόεδρος της Επιτροπής κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του ΙΜΔΑ

Αθήνα, 6 Ιουνίου, 2018