Perivallon 2018 2Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα του «Πλοίου Ειρήνης», η Επιτροπή κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) επιθυμεί να υπενθυμίσει τη διακηρυγμένη αντίθεσή της στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είτε για ειρηνικούς είτε για πολεμικούς σκοπούς.

 

Στο μέτωπο των πυρηνικών εξοπλισμών η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Εμφανίζεται μία νέα κλιμάκωση και ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με νέα, πιο καταστροφικά όπλα και μεθόδους.

 

Η αναδυόμενη πυρηνική δύναμη της Βόρειας Κορέας δεν άφησε, μέχρι πρότινος,  περιθώρια εφησυχασμού. Ευτυχώς, πολύ πιθανόν λόγω ενός πρόσφατου ατυχήματος, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της Βόρειας Κορέας, ενδεχομένως, να καταστράφηκαν ανεπανόρθωτα. Αυτό θα ώθησε την ηγεσία στην απόφαση και στην ανακοίνωση ότι σταματά το πρόγραμμα του πυρηνικού εξοπλισμού και τάσσεται υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης χερσονήσου Κορέας.

 Perivallon 2018 1

Στην Μέση Ανατολή, η ανησυχία επανέρχεται. Η νέα διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς και η απόφαση του Προέδρου Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δημιουργεί νέες ανησυχητικές καταστάσεις. Στη διαμάχη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση τι ρόλο θα παίξει;

 

Οι επέτειοι παγκοσμίων καταστροφών και πολέμων, έρχονται και παρέρχονται, ξεχνιούνται και επαναλαμβάνονται. Αυτό, όμως, που παραμένει είναι η ανθρώπινη οδύνη και η οικολογική καταστροφή...

 

Απόστολος Δ. Παναγιώτου

Πρόεδρος της Επιτροπής κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του ΙΜΔΑ

Αθήνα, 6 Ιουνίου, 2018

Επ’ ευκαιρία της χθεσινής, 7ης θλιβερής επετείου της ολέθριας πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, η Επιτροπή κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) επιθυμεί να υπενθυμίσει τη διακηρυγμένη αντίθεσή της στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είτε για ειρηνικούς είτε για πολεμικούς σκοπούς.

Παγκοσμίως, η χρήση της πυρηνικής ενέργειας παρουσιάζει μικρή αύξηση, κυρίως λόγω των νέων εγκαταστάσεων στην Κίνα και Ινδία. Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πυρηνική ενέργεια παρουσιάζει σημαντική πτώση, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει στάσιμη. Σήμερα λειτουργούν παγκοσμίως 405 πυρηνικοί σταθμοί, παρατείνοντας τις αυξημένες πιθανότητες, λόγω γήρανσης των εγκαταστάσεων, για νέο πυρηνικό ατύχημα παγκόσμιας εμβέλειας.

Στη Φουκουσίμα, οι εργασίες καθαρισμού της τεράστιας ραδιενεργούς ρύπανσης προχωρούν με αβάστακτα αργούς ρυθμούς και προβλέπεται να «ολοκληρωθούν» - αν αυτό γίνει ποτέ - σε 50 χρόνια (!), με το κόστος της αποκατάστασης να ξεπερνά τα 500 δις-Ευρώ. Όμως, η ανθρώπινη οδύνη και το αποτύπωμα στην οικολογία του πλανήτη είναι ανυπολόγιστη.

Δυστυχώς, η ανθρωπότητα ξεχνά γρήγορα τις καταστροφικές συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, όπως συνέβη και με το Τσερνόμπιλ… Μόνο το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας, σε σχέση με το σταθερά μειούμενο κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την υποβάθμιση και τελική εξάλειψη των πυρηνικών εγκαταστάσεων στα επόμενα 40-50 έτη.

Στο μέτωπο των πυρηνικών εξοπλισμών τα πράγματα είναι χειρότερα. Εμφανίζεται μία νέα κλιμάκωση και ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με νέα, πιο καταστροφικά όπλα και μεθόδους. Η αναδυόμενη πυρηνική δύναμη της Βόρειας Κορέας προκαλεί και δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Στη διαμάχη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση τι ρόλο θα παίξει;

Οι επέτειοι παγκοσμίων καταστροφών, όπως και πολέμων, έρχονται και παρέρχονται, ξεχνιούνται και επαναλαμβάνονται. Αυτό, όμως, που παραμένει είναι η ανθρώπινη και η οικολογική συμφορά...

Απόστολος Δ. Παναγιώτου

Πρόεδρος της Επιτροπής του ΙΜΔΑ κατά των Πυρηνικών Κινδύνων

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2018

Cover energia

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενέκρινε για το σχολικό έτος 2017-218 τη διανομή του βιβλίου του Ομότιμου καθηγητή Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α. και Προέδρου της ειδικής Επιτροπής του ΙΜΔΑ κατά των Πυρηνικών Κινδύνων, κ. Απόστολου Παναγιώτου, με τίτλο «Παραγωγή και χρήση της ενέργειας: Προστασία ή καταστροφή του περιβάλλοντος» (Σειρά Ι.Μ.Δ.Α., Εκδόσεις Andy’s Publishers, σελ. 138) σε σχολικές μονάδες Α/θμιας (για μαθητές Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού) και Β/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο).

Συγκεκριμένα, εκατό (100) αντίτυπα του εν λόγω βιβλίου έχουν διανεμηθεί με έξοδα του ΙΜΔΑ σε σχολεία παραμεθόριων περιοχών (Έβρου, Δωδεκανήσου, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Σάμου και Χίου), καθώς και στις αντίστοιχες Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κύριος στόχος του βιβλίου είναι οι μαθητές να αποκτήσουν ενδιαφέρον και σωστές, βασικές γνώσεις για την «Ενέργεια» εν γένει, να κατανοήσουν την ορθολογική χρήση και εξοικονόμησή της στην καθημερινή ζωή, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κλίμα του πλανήτη Γη από την (κατά)χρήση της και να συμμετέχουν σε δράσεις αντιμετώπισής τους. Περιλαμβάνει δραστηριότητες για τους μαθητές που μπορούν να γίνουν είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι με την συνεργασία των γονέων τους. Για την υλοποίηση μάλιστα των δραστηριοτήτων υιοθετούνται σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές διδακτικές τεχνικές, όπως είναι η εργασία σε ομάδες, το παιχνίδι ρόλων, η ανταλλαγή ιδεών και οι συζητήσεις που εμπλέκουν ενεργά το μαθητή στη διαδικασία της μάθησης. Το βιβλίο μάλιστα περιέχει και CD, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η αναπαραγωγή του.

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2018