Γνωμοδότηση στο πλαίσιο αιτήσεων ακυρώσεων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ενημερωτικό Δελτίο

   Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014, συνεκδικάσθηκαν, ενώπιον του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αιτήσεις ακυρώσεως.

   Η μία αίτηση ασκήθηκε από έξι Κερκυραίους και αφορούσε το ξεπούλημα «αγροτεμαχίου» 88 στρεμμάτων στην Κάτω Κορακιάνα Κέρκυρας, η δεύτερη ασκήθηκε από 60 Κερκυραίους και αφορούσε 1.800 στρέμματα από τη Λιμνοθάλασσα του Ίσσου ή Λιμνοθάλασσα των Κορισσίων. Προήδρευε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Δ. Πετρούλιας και εισηγήτρια ήταν η Πάρεδρος κα Μ. Σωτηροπούλου. Πληρεξούσιος των αιτούντων ήταν ο δικηγόρος Αθηνών κ. Α. Θωμόπουλος, ο οποίος κατέθεσε και ανέπτυξε στο ακροατήριο κατά την εμπεριστατωμένη αγόρευσή του τα επιχειρήματα μακράς γνωμοδότησης (30 σελίδων συν φωτογραφίες και άλλα σχετικά) της Καθηγήτριας και Προέδρου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) κας Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου.

     Με τη γνωμοδότηση αυτή υποστηρίζεται από άποψη τόσο εθνικού όσο και ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, η ακύρωση των πράξεων μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ των δύο αυτών εκτάσεων.

    Σημειωτέον ότι το «αγροτεμάχιο» των 88 στρεμμάτων της Κάτω Κορακιάνας περιγράφεται βαρύτατα απατηλά, η δε πωλούμενη έκταση της Λιμνοθάλασσας των Κορισσίων έχει χαρακτηρισθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές δάσος και επομένως είναι αναπαλλοτρίωτη. Επιπλέον περιέχει σπάνια ζώα και φυτά, γι’ αυτό και προστατεύεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας από το Δίκτυο Natura 2000. Σ’ αυτήν την περιοχή η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει κατασκευή γηπέδου γκολφ και άλλα ανάλογα !

    Η Κάτω Κορακιάνα, που χαρακτηρίζεται ψευδώς ως «αγροτεμάχιο», περιλαμβάνει τρία παλάτια (castelli): Μιμπέλι, Μιμπελίνο και Μιμπελέτο. Ειδικά το Μιμπελέτο αποτελεί παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και περιέχει έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας [Δομ. Θεοτοκόπουλου (;), Γ. Ιακωβίδη, Νικ. Λύτρα, Ν. Γύζη, Κ. Παρθένη, Γ. Μόραλη κ.ά.].

     Υπενθυμίζουμε ότι αυτά τα παλάτια είχαν χαρακτηρισθεί παλαιότερα από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και τώρα Πρωθυπουργό της Ελλάδας ως «μνημεία».

     Για ποιόν άραγε προορίζεται αυτό το «αγροτεμάχιο»;

     Όλοι οι Κερκυραίοι περιμένουν εναγωνίως την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή θα έχει αντίχτυπο και σε άλλα «ξεπουλήματα», τα οποία έχουν ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, θεσμό που καμία άλλη χώρα, πλην της Ελλάδας, δεν έχει αποδεχθεί.

   Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλη την Κέρκυρα, πόλη και χωριά, πραγματοποιείται σωρεία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας διαφόρων μορφών και ειδών. Η Κέρκυρα πρέπει να αποτελέσει αξιομίμητο παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας που ξεπουλιούνται.

   Επισημαίνεται ότι η γνωμοδοτούσα Καθηγήτρια και Πρόεδρος του ΙΜΔΑ, κα Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, όπως πάντοτε, ουδεμίαν αμοιβή εισέπραξε για τη σύνταξη της γνωμοδότησής της.

         

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2014