24. ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΤΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ Η Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ,4.12.2006

Το πετυχημένο ταξίδι του Πάπα ή Ο θρίαμβος της κατάργησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Τα διεθνή ΜΜΕ θάμπωσαν τον κοσμάκη με συνεχείς προβολές φανταχτερών εκδηλώσεων από την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία, τα δε σχόλια για την μεγάλη επιτυχία του ήταν σχεδόν ομόφωνα από όλες τις πλευρές! Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καταντήματος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που βαδίζει χέρι-χέρι με τη συνέπεια της συμπεριφοράς.

Πιο αναλυτικά.

Είναι γνωστό ότι ο Πάπας είχε κάμει απαράδεκτες ρατσιστικές και καταλυτικές της ανεξιθρησκείας δηλώσεις κατά των «βαρβάρων» μουσουλμάνων, οι οποίες διαφαινόταν καθαρά ότι εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες των ισχυρών της Γης. Στην πραγματικότητα όμως και ιστορικά και πολιτικά ήταν ανόητες. Διότι, όπως ήταν φυσικό, οι μουσουλμάνοι ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες τον αποστόμωσαν με τη σωρεία των εγκληματικότατων δράσεων της εκκλησίας του Χριστού - ιδίως της ρωμαιοκαθολικής - εντελώς αντίθετες με τη διδασκαλία του, την υψηλότερη ηθική διδασκαλία τη στηριγμένη στην αγάπη που ακούστηκε ποτέ στη Γη.

Έτσι, ανασύρθηκαν στην επιφάνεια τα οργανωμένα φοβερά εγκλήματα που οι «χριστιανοί» ισπανοί κατακτητές διέπραξαν όταν κατέφθασαν με εκπροσώπους της Ισαβέλλας της Καθολικής και της εκκλησίας για την κατάκτηση της νέας χώρας - εν αντιθέσει με τη στάση των ιθαγενών «βαρβάρων»˙ τα φοβερά κι οργανωμένα συστηματικά εγκλήματα της Ιεράς Εξέτασης˙ η ανελέητη εξόντωση και σφαγή των πρώτων μεταρρυθμιστών διαμαρτυρομένων κατά του Βατικανού «Valdesi» στην Ιταλία του 13ου αιώνα˙ η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου˙ οι Σταυροφορίες δήθεν για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων και οι ατελείωτοι θρησκευτικοί πόλεμοι που κατασπάραξαν την Ευρώπη. Ομολογώ ότι ως εγκληματολόγος δεν γνωρίζω λαϊκό εγκληματία οποιασδήποτε εποχής ή και μαφία σύγχρονη που να έχει διαπράξει βαρύτερα και συστηματικότερα οργανωμένα εγκλήματα.

Συγχρόνως δε η εκκλησία την ίδια θρησκεία χρησιμοποίησε για όλες τις πολυπλόκαμες και πολυσχιδείς εμπορικές επιχειρήσεις της, αρχίζοντας από την Τράπεζα του Αγίου Πνεύματος!

Με αυτές τις υπενθυμίσεις, αναγκάσθηκε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης χριστιανικής εκκλησίας να αρχίσει να καταπίνει τα λόγια του όταν μάλιστα αυτά εδημιούργησαν πολιτική ζημία και όχι ωφέλεια στους φίλους και υποστηρικτές του! Οι διαδηλώσεις των ανά τον κόσμο μουσουλμάνων εναντίον του και εναντίον των υποστηρικτών των ΗΠΑ ήταν σπάνιας έκτασης κι έντασης.

Και ιδού που ήρθε η ώρα της επίσκεψής του στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, όπως είχε προ καιρού κανονιστεί.

Η Τουρκία - που ξέρει να πολιτεύεται και να υπερασπίζεται πεισματικά και αδιάλλακτα ­τα συμφέροντά της - εφήρμοσε άριστα την πολιτική μαστιγίου και καρότου. Διαδηλώσεις ζωηρές διαμαρτυρίας για την προσεχή άφιξη του προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αλλά και τιμές εξαιρετικές κατ' αυτήν.

Και ο Πάπας; Υπόδειγμα υποκριτικού αντιρατσισμού και ανεξιθρησκείας! Περιβαλλόμενος από στρατιά ερυθροντυμένων καρδιναλίων απήγγειλε ρητά του Κεμάλ Ατατούρκ και του Κορανίου, υπέβαλε ευχές και προχώρησε σε πολιτικές δηλώσεις υπέρ του τουρκικού έθνους, της συμβολής του στον πολιτισμό και της εισδοχής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Συγχρόνως έστειλε φιλικά αισθήματα και υπέρ του ατυχούς Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως που τόσα δεινά υφίσταται, αλλά και θαυμαστής της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού και φίλος του αρχηγού της μουσουλμανικής εκκλησίας. Και αφέτης περιστεριών και καταθέτης στεφάνων στον Τούρκο άγνωστο στρατιώτη.

Και χόρτασε ο κόσμος θέαμα. Και επαίνους για τον Πάπα και την ευτυχία του!

Φοβάμαι ότι λίγοι είμαστε εκείνοι που αισθανθήκαμε αηδία και θλίψη για την αναξιοπρέπεια, που συνυπάρχει με την ασυνέπεια! Για την ενσάρκωση - όχι βέβαια για πρώτη φορά στην ιστορία - της πολιτικής σκοπιμότητας στο πρόσωπο ηγέτη εκκλησίας, ούτε όταν έκανε τις ρατσιστικές και κατά της ανεξιθρησκείας δηλώσεις του, ούτε όταν έκανε επίδειξη πλέον ή φανταχτερή των αντιθέτων!

Αλλά λύπη και για τα πρότυπα συμπεριφοράς που προβάλλονται και επαινούνται.

Ωστόσο, επειδή και σ' αυτή την ιστορία υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, δεν είναι άσκοπη η παρατήρηση που αφορά την επίδραση που έχει στους κατέχοντες τα υψηλά αξιώματα η λαϊκή αντίδραση. Διότι η τεράστια και με πάθος λαϊκή αντίδραση των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο και ειδικά στην Τουρκία, ασφαλώς έπαιξε το ρόλο της για να εξαναγκαστεί ο Πάπας να αλλάξει στάση. Βεβαίως σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο επιτήδειος χειρισμός της τουρκικής κυβέρνησης, όπως ήδη είπαμε. Αλλά κι αυτός ακόμη φυσικό είναι να μην μένει ανεπηρέαστος από την ευρεία λαϊκή αντίδραση.

Αθήνα, 04.12.2006