ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΤΙ ΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΜΑΣ, 30.04.2012

Οι τελευταίες ειδήσεις για τις προθέσεις της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και σε άλλα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου (βλ. παρούσα ιστοσελίδα ΙΜΔΑ, άρθρα υπό τους τίτλους: «Προσοχή στο Αιγαίο» και «Σχόλιο ΙΜΔΑ» με ημερομηνία δημοσίευσης 23-4-2012), δυστυχώς επιβεβαίωσαν τους φόβους μας.

Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις για τους υδρογονάνθρακες αυτών των περιοχών και μάλιστα με τον ψευδή ισχυρισμό ότι τα νησιά δήθεν δεν έχουν ΑΟΖ, δικαίωμα όμως το οποίο ρητώς τους απονέμει το άρθρο 121 παρ. 2 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι δηλώσεις της Τουρκίας οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθιστούν το θέμα πιο επείγον από ποτέ. Αλλά εκείνο που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η συνέχιση της υποχωρητικής αδράνειάς του Υπουργείου Εξωτερικών και της απαράδεκτης απάντησης του αρμόδιου εκπροσώπου του, το οποίο απλώς μας παρηγορεί με την εντελώς αόριστη φράση ότι: «Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Καθ' ην στιγμή όλα τα ελληνικά κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν λάβει σαφή θέση υπέρ της διεκδίκησης της ελληνικής ΑΟΖ και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και νοτίως της Κρήτης, το Υπουργείο Εξωτερικών, αντί να κηρύξει το δικαίωμα της ΑΟΖ, παρά την ύπαρξη τουρκικών αντιδράσεων, και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί για την οριοθέτησή της με όλες τις γειτονικές χώρες και βεβαίως και με την Τουρκία, δεν τολμά καν στην ανακοίνωσή του να αναφέρει τον όρο ΑΟΖ.

Ούτε και οι σαφείς και ρητές δηλώσεις της Ευρώπης και η επιδοκιμασία όλων των χωρών του κόσμου για την στάση της Κύπρου να διεκδικήσει τους υδρογονάνθρακές της δεν εμπνέει επιτέλους κάποια πιο θαρραλέα στάση εκ μέρους μας;

Και διερωτώμεθα, ο κ. Σταύρος Δήμας που εξακολουθεί να είναι Υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζεται άραγε απλώς για να προσθέσει και τη δική του υπογραφή στην παραχώρηση στην Τουρκία των εθνικών μας δικαιωμάτων; Για να πάρει τον τίτλο του Έλληνα Υπουργού της ανοχής των νέων τουρκικών αρπαγών και νέων τετελεσμένων γεγονότων εις βάρος της χώρας μας, και μάλιστα πολύ βαρύτερων και σημαντικότερων από τα προηγούμενα.

Αθήνα, 30 Απριλίου 2012