Δελτίο Τύπου

Εκδήλωση ΙΜΔΑ εις μνήμην της εκλιπούσης Προέδρου του

«Η παρακαταθήκη της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου:

παρόν και μέλλον»

 

DSCN2331

 

 

«Η παρακαταθήκη της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου: παρόν και μέλλον» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) εις μνήμην της εκλιπούσης Προέδρου του, στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018.

 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Ακαδημαϊκός και επιτ. Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, Βουλευτής Μεσσηνίας  ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η κ. Ισμήνη Κριάρη, Καθηγήτρια και Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, η κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, η κ. Ειρήνη Φερέτη, Πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, Γεν. Γραμματέας ΙΜΔΑ και π. Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ (λόγω απουσίας στο εξωτερικό, προβλήθηκε βίντεο με τον χαιρετισμό του), καθώς και η κ. Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από την κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Ακαδημαϊκό και π. Πρόεδρο της Βουλής, με θέμα «Ισότητα των φύλων και Σύνταγμα», από τον κ. Μιχάλη Σταθόπουλο, Ακαδημαϊκό και επιτ. Καθηγητή ΕΚΠΑ, με θέμα «Ισότητα και οικογενειακό δίκαιο», τον κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Αντιπρόεδρο του ΙΜΔΑ και  Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα «Η διεθνολογική προσέγγιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», τον κ. Γιώργο Σταυρόπουλο, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και επιτ. Αντιπρόεδρο ΣτΕ, με θέμα «Η συμβολή της ΕΕΔΑ στην προστασία και προαγωγή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», τον κ.   Χριστόφορο Αργυρόπουλο, Μέλος ΔΣ του ΙΜΔΑ και π. Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, με θέμα «Το ποινικό δίκαιο και η εγκληματολογία υπό το φως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», καθώς και τον κ. Πέτρο Δαμιανό, Μέλος ΔΣ του ΙΜΔΑ και Διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, με θέμα «Η (επαν)ένταξη των κρατουμένων στον κοινωνικό ιστό – Το παράδειγμα του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα».

 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών και των φορέων που απηύθυναν χαιρετισμό τόνισαν το πολυσχιδές έργο και την πολύπλευρη δραστηριότητα που ανέπτυξε η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου στη διάρκεια της πολύχρονης ζωής της. Οι ομιλητές, στη συνέχεια, προσπάθησαν να αναδείξουν την καθοριστική της συμβολή της σε μια σειρά νομικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην παρακαταθήκη που αφήνει στο παρόν και μέλλον. Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν στην οθόνη φωτογραφίες της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου που παρουσίαζαν στιγμές από την αδιαπραγμάτευτη, προσηλωμένη και αδιάλειπτη δράση της υπέρ των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2018