Δελτίο τύπου - Εκπροσώπηση ΙΜΔΑ στο ετήσιο Συνέδριο των Διεθνών Ιατρών για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου

Βελιγράδι, 11-13.9.2015

      Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) έχει συστήσει εδώ και αρκετά χρόνια Επιτροπή κατά των Πυρηνικών Κινδύνων με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στους κινδύνους από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας με τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων και την έκδοση συναφών συγγραμμάτων.

      Στις 11-13 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στο Βελιγράδι το ετήσιο Συνέδριο των Διεθνών Ιατρών για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου (International Physicians forthePrevention ofNuclearWar[IPPNW], Νόμπελ Ειρήνης 1985) με τον τίτλο «Για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και πόλεμο». Το ΙΜΔΑ εκπροσώπησε ο Απόστολος Παναγιώτου, Ομ. Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης του CERN και Πρόεδρος της Επιτροπής κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του Ιδρύματος μας. Στο Συνέδριο παρέστη, επίσης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, η οποία είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κατά των Πυρηνικών Κινδύνων του ΙΜΔΑ.

      Στη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν με επιτυχία ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στο θέμα των πυρηνικών όπλων και εργοστασίων, καθώς και τα νεότερα δεδομένα από τη χρήση των απαγορευμένων όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, η συμφιλίωση μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και η κρίση στην Ουκρανία ως απειλή πυρηνικού πολέμου.    Εκτός από τις κύριες θεματικές ενότητες, συστήθηκαν και τρεις ομάδες εργασίας: για το μεταναστευτικό ζήτημα, τα μικρά όπλα και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας.

      Ειδικότερα, η πρώτη θεματική ενότητα είχε τον τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα και συμφιλίωση μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια». Συζητήθηκε το θέμα της συμβολής της ιατρικής ηθικής στην υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ υπογραμμίσθηκε και η ανάγκη αντιμετώπισης των τραυμάτων του παρελθόντος.

      Στην ενότητα για τα πυρηνικά εργοστάσια, ο Απόστολος Παναγιώτου ανέπτυξε το θέμα «Η γενική προοπτική της πυρηνικής ενέργειας μετά τη Φουκουσίμα: Ο φόβος παραμένει» (βλ. κείμενο ομιλίας στα αγγλικά εδώ). Στην ομιλία του αυτή τόνισε τη χρεοκοπία των εταιρειών που κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια και τη γιγάντωση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά και τον αυξανόμενο κίνδυνο από τα γερασμένα εργοστάσια που εξακολουθούν να λειτουργούν.

      Επιπροσθέτως, η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου έδωσε έμφαση στις προσπάθειες του ελληνικού κλάδου της IPPNW τα τελευταία 30 χρόνια σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο στη Ρόδο και υποσχέθηκε τη συνέχιση της συνεργασίας με τις νέες επιτροπές που δημιουργήθηκαν στην Τουρκία και την Κύπρο.

      Στην ενότητα για το απεμπλουτισμένο ουράνιο μίλησε η πρόεδρος για την Ευρώπη Angelika Klaussen. Από την πλευρά της, η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου παρουσίασε τις δράσεις του ελληνικού κλάδου της IPPNW κατά των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, κάνοντας ειδική αναφορά στην προσφυγή την οποία κατέθεσε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά του ΝΑΤΟ το 2001 στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την π. Γιουγκοσλαβία (ICTY) για τη χρήση των συγκεκριμένων όπλων κατά την επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (όλη η εισήγηση στα ελληνικά διαθέσιμη στο http://ippnwgr.blogspot.rs/2015/09/du.html).

      Τέλος, στην ενότητα για την Ουκρανία, έγινε λόγος για τον κίνδυνο μετεξέλιξης του πολέμου σε πυρηνικό μετά την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και την αναφορά του Πούτιν για «ενεργοποίηση του πυρηνικού του οπλοστασίου», την οποία το ΝΑΤΟ εξέλαβε ως σοβαρή απειλή. Στο τέλος του Συνεδρίου συντάχθηκε ψήφισμα υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας, το οποίο απευθύνεται στην ηγεσία Ρωσίας και Ουκρανίας και υπεγράφη από τους συμμετέχοντες-εκπροσώπους δεκαεπτά ευρωπαϊκών κρατών.